Συμβουλές οδήγησης σε χιόνι και πάγο

Οδήγηση σε χιόνι και πάγο

Η οδήγηση σε χιόνι και πάγο σημαίνει μειωμένη πρόσφυση. Ο μειωμένος και πολλές φορές μηδενικός συντελεστής τριβής αποτελεί την αιτία για πολλά ατυχήματα. Εδώ απαγορεύονται ο πανικός και οι απότομες κινήσεις του τιμονιού. Τα πάντα πρέπει να γίνονται απαλά και εξαιρετικά προσεκτικά, ενώ θεωρείται αυτονόητο ότι η ταχύτητα κίνησης πρέπει να είναι μειωμένη και οι αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα αρκετά μεγαλύτερες.
Οι χιονοαλυσίδες θα φανούν πολύ χρήσιμες. Τοποθετούνται πάντα στους κινητήριους τροχούς, ενώ στις περιπτώσεις 4κίνητων οχημάτων μπαίνουν στους μπροστινούς τροχούς. Απομακρύνετε -εκτός από τον πάγο και το χιόνι- τη λάσπη ή τη βρωμιά από όλα τα παράθυρα, τους εξωτερικούς καθρέπτες και τα φώτα πριν ξεκινήσετε. Όταν η θέρμανση ή και ο εξαερισμός δουλεύουν στο μέγιστο, αυτό βοηθά στο γρήγορο ξεθάμπωμα των παραθύρων και συνεπώς εξασφαλίζει καλή ορατότητα μέσα από του όχημα. Οδηγείστε προς την πλευρά τις ολίσθησης, μη φρενάρετε απότομα, αλλά, πατήστε το συμπλέκτη (αυτό θα προσφέρει στους τροχούς περισσότερη πλευρική πρόσφυση), διορθώστε την πορεία με απαλές κινήσεις στο τιμόνι και φρενάρετε μαλακά, αν χρειαστεί!

Χιονίζει; Ώρα για αλυσίδες!

Στο πρώτο χιόνι, την ώρα που οι περισσότεροι θα έχουν κολλήσει, εσείς με ασφάλεια θα συνεχίζετε το δρομολόγιό σας αν έχετε προμηθευτεί τις σωστές αλυσίδες και φυσικά γνωρίζετε τη σωστή χρήση τους. Τοποθετώντας τις απαραίτητες αντιολισθητικές αλυσίδες, το κέρδος είναι διπλό, σε ασφάλεια και στην τσέπη του αυτοκινητιστή αφού το δρομολόγιο θα γίνει κανονικά. Αυτό που στην πράξη κάνουν οι αλυσίδες είναι να «σπάνε» την επιφάνεια του χιονιού ή του πάγου και να προσφέρουν την επιθυμητή πρόσφυση στα ελαστικά του οχήματος.

Χρήσιμες συμβουλές για την οδήγηση σε χιόνι

Όσοι οδηγείτε σε ορεινές περιοχές ή σε χώρες με βαρύ χειμώνα, προμηθευτείτε από νωρίς τις αλυσίδες. Μην περιμένετε να σας βρει το χιόνι στο δρόμο. Ελέγξτε το βιβλίο του κατασκευαστή για τυχόν προτιμήσεις στον τύπο της αλυσίδας. Μάθετε σε ποιους άξονες μπαίνουν οι αλυσίδες και αν θα πρέπει να έχετε περισσότερα από ένα ζευγάρι μαζί σας (πολυαξονικά φορτηγά ή ρυμουλκούμενα) Με κρύα ελαστικά, ελέγξτε την πίεση πριν από την τοποθέτηση των αλυσίδων. Ποτέ μην αφαιρείται πίεση για να τοποθετήσετε τις αλυσίδες. Όσο πιο σφικτά τοποθετηθούν οι αλυσίδες στο ελαστικό τόσο μεγαλύτερη διάρκεια ζωής θα έχουν και οι αλυσίδες και τα ελαστικά.

Βρείτε εδώ τις κατάλληλες αντιολισθητικές αλυσίδες για το αυτοκίνητό σας!