Τα τετρακίνητα οχήματα υπερισχύουν έναντι των άλλων και σε συνθήκες χαμηλής πρόσφυσης όπως το χιόνι. Φυσικά και εδώ η προσοχή μας πρέπει να είναι τεταμένη και η χρήση αλυσίδων επιβεβλημένη στα δύσκολα(τροχοί διεύθυνσης-κίνησης). Το πατημένο χιόνι μετατρέπεται σε πάγο, καθιστώντας την οδήγηση ακόμα ποιο δύσκολη και επικίνδυνη. Η μηδενική πρόσφυση δεν επιτρέπει εύκολα το φρενάρισμα ή εκκίνηση σε ανηφορικό δρόμο. Θέλει πολύ μικρές ταχύτητες και αποφυγή απότομου φρεναρίσματος, ποιο ασφαλές είναι επιλέγοντας μια μικρή ταχύτητα(κοντές σχέσεις εφ όσον υπάρχουν) στο σασμάν για να έχουμε μηχανόφρενο. Όσο λιγότερο σπινάρουμε, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να κολλήσουμε.
Πως να οδηγείτε σε δύσκολες συνθήκες τον χειμώνα
Ο οδηγός χρειάζεται τέλειες συνθήκες ορατότητας όταν είναι στο αυτοκίνητο. Ο οδηγός θα πρέπει να προσαρμόσει την ταχύτητά του στις συνθήκες του χειμώνα. Όσοι οδηγούν πολύ γρήγορα, θα βρεθούν και πολύ γρήγορα εκτός δρόμου. Εάν σε στεγνή άσφαλτο ο παράγοντας της πρόσφυσης αντιστοιχεί σε 100, σε ένα δρόμο καλυμμένο με χιόνι τα ελαστικά έχουν μόνο 30% πρόσφυση.
Βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει ένα εύλογο περιθώριο ασφάλειας, ώστε να φτάσει κανείς στον προορισμό του με ασφάλεια. Οι αλυσίδες χιονιού, η προσαρμοσμένη ταχύτητα και η προσεκτική οδήγηση αποτελούν συνεπώς τα βασικά συστατικά για ένα ασφαλές δρομολόγιο.
Γενικά το να φρενάρετε πριν μπείτε στην στροφή είναι πιο ασφαλές από το να φρενάρετε πάνω στην στροφή. Όποιος μειώνει την ταχύτητά του με αυτό τον τρόπο πριν στρίψει το τιμόνι, περνά την στροφή πιο εύκολα. Όταν δεν ασκείται στους τροχούς η ροπή του κινητήρα, τότε οι τροχοί μεταδίδουν πιο εύκολα την εντολή του τιμονιού και την δύναμη αλλαγής διεύθυνσης.
Στις μέρες μας τα σύγχρονα αυτοκίνητα περιλαμβάνουν το ABS στο βασικό εξοπλισμό τους. Σε περίπτωση ανάγκης, θα πρέπει να πατήσετε γρήγορα και με σιγουριά το φρένο ώστε να καταστραφεί όσο το δυνατό περισσότερη κινητική ενέργεια. Παρόλα αυτά, το όχημα συνεχίζει να υπακούει στο τιμόνι, ώστε έχετε ακόμα την δυνατότητα να προσπαθήσετε να αποφύγετε ένα εμπόδιο όταν συνειδητοποιήσετε ότι η απόσταση πέδησης δεν επαρκεί. Για οχήματα χωρίς ABS, φρενάρισμα σε μικρά διαστήματα με το συμπλέκτη πατημένο είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να πετύχετε το καλύτερο δυνατό φρενάρισμα και να έχετε πάντα την δυνατότητα να κάνετε ελιγμούς με το αυτοκίνητο. Επίσης, είναι πιο εύκολο να ξεκινάτε σε χιονισμένους ή παγωμένους δρόμους με τη δεύτερη ταχύτητα από ότι με την πρώτη, γιατί η περιστροφή του τροχού δεν είναι τόσο γρήγορη σε αυτή την περίπτωση.
Αποκτήστε ικανότητες οδήγησης για χειμερινές συνθήκες
Προβλέψτε παραπάνω χρόνο για να φθάσετε στον προορισμό σας. Διπλασιάστε την απόσταση ασφαλείας. Η παραπάνω απόσταση ανάμεσα σε εσάς και το προπορευόμενο αυτοκίνητο θα σας δώσει αρκετό χρόνο να σταματήσετε. Κρατήστε το αυτοκίνητό σας καθαρό. Το τακτικό ξέπλυμα με καθαρό νερό μειώνει τη διάβρωση που προκαλείται από τα χημικά, το αλάτι και το χαλίκι που χρησιμοποιείται για την απόψυξη των δρόμων. Προσοχή στις γέφυρες και άνω διαβάσεις. Σε αυτές τις επιφάνειες ο πάγος τείνει να σχηματίζεται γρηγορότερα, για αυτό προσαρμόστε ανάλογα την οδήγησή σας. Να βλέπετε και να σας βλέπουν. Φροντίστε την ορατότητα κρατώντας τα φώτα σας αναμμένα και το παρμπρίζ σας καθαρό. Να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε αν κολλήσετε σε πάγο ή χιόνι. Μην περιστρέφετε (σπινιάρετε) τους τροχούς σας. Αφαιρέστε το χιόνι γύρω από τα ελαστικά σας και κουνήστε ελαφρά μπρος-πίσω το αυτοκίνητό σας.
Συγκεντρώστε το πληρέστερο κουτί πρώτων βοηθειών
Ιδίως για την χειμερινή οδήγηση σε απομακρυσμένες περιοχές. Προετοιμαστείτε για την περίπτωση που κολλήσετε κάπου. Για το κουτί σας χρησιμοποιήστε ένα συμπαγές δοχείο (μια βαριά τσάντα ή θήκη). Μερικά πράγματα που πρέπει να συμπεριλάβετε: φωτοβολίδες δρόμου, μάλλινες κουβέρτες, καλώδια βραχυκύκλωσης, σνακ, έτοιμες σούπες, κατσαρολικά και σύνεργα φαγητού, χοντρές κάλτσες, καπέλο, γάντια, φάρμακα, αλυσίδες ελαστικών, φτυάρι χιονιού, κερί, αναπτήρα και σπίρτα, φακό και ραδιόφωνο με καινούργιες μπαταρίες, και κάτι να διαβάσετε κατά τη μεγάλη αναμονή. Μην ξεχνάτε τα φάρμακα και τις απαραίτητες προμήθειες προσωπικών ειδών. Να διαθέτετε πάντα κουτί πρώτων βοηθειών. Εξασφαλίστε ότι το κινητό σας έχει αρκετή ισχύ μπαταρίας.
Μάθετε πως να Αντιμετωπίζετε την ομίχλη
Το καλύτερο είναι να μην οδηγείτε με ομίχλη, αν πρέπει όμως πάρτε τα ακόλουθα μέτρα: -Ελαττώστε ταχύτητα. Αν βλέπετε φώτα πορείας ή πίσω φώτα ελαττώστε και άλλο την ταχύτητά σας. Ένας οδηγός μπορεί να οδηγεί στο κέντρο του δρόμου ή μπορεί να έχει σταματήσει ή μόλις να κινείται. Οδηγείτε με τα φώτα πορείας σας ρυθμισμένα σε θαμπό φως, ή χρησιμοποιήστε φώτα ομίχλης. Μην υπερφορτώνετε τα φώτα πορείας σας. Μείνετε μέσα στα όρια του οπτικού σας πεδίου. Μπορεί να χρειαστεί να σταματήσετε απότομα. Αν η ομίχλη είναι πολύ πυκνή, βγείτε από το δρόμο και σταματήστε. Μην οδηγείτε στα πέντε ή 10 μίλια την ώρα. Χρησιμοποιήστε τα φλας πολύ πριν στρίψετε και φρενάρετε σύντομα όταν πλησιάζετε σε στοπ για να προειδοποιήσετε τους άλλους οδηγούς.