Χρήσιμες συμβουλές για προστασία των επιβατών και του αυτοκινήτου τον χειμώνα

Κατά την περίοδο του χειμώνα τα ηλεκτρικά συστήματα (φώτα, υαλοκαθαριστήρες, θερμαντήρες) ενός οχήματος δουλεύουν. υπερωρίες και τότε η μπαταρία είναι πολύ πιθανό να παραδώσει το πνεύμα της. Πριν έρθουν οι δύσκολες μέρες λοιπόν, ελέγξτε την κατάσταση της μπαταρίας και προχωρήστε στην αντικατάστασή της εάν πλησιάζει το τέλος της ζωής της (σπάνια διαρκούν περισσότερο από πέντε χρόνια). Καλό είναι επίσης να αποφεύγετε τη λειτουργία των ηλεκτρικών συστημάτων για περισσότερο από όσο είναι απαραίτητο ενώ ειδικά κατά την εκκίνηση του οχήματος βεβαιωθείτε πως καμία άλλη συσκευή δεν είναι σε λειτουργία. Να θυμάστε πως η κυριότερη αιτία ακινητοποίησης είναι η «κλαταρισμένη» μπαταρία ενώ ακολουθούν το δυναμό (αυξημένο φορτίο στο ηλεκτρικό σύστημα), τα τροχαία ατυχήματα και ο συμπλέκτης (επιβαρύνεται η χρήση του σε χιόνι και πάγο).

Πριν ξεκινήσετε κάθε σας δρομολόγιο, φουλάρετε βενζίνη, ελέγξτε την κατάσταση και την πίεση των ελαστικών σας, ελέγξτε τα υγρά του οχήματος (μπαταρία, υγρό καθαριστήρων, φρένων κ.α.) καθώς και τη σωστή λειτουργία των υαλοκαθαριστήρων.

Στη θέση ακινησίας, εάν υπάρχει κίνδυνος παγετού τα μάκτρα πρέπει να απομακρύνονται από το παρμπρίζ για να μην κολλήσουν επάνω ενώ το μοτέρ των υαλοκαθαριστήρων πρέπει να είναι κλειστό ώστε να μην πάθει βλάβη μόλις γυρίσετε τον διακόπτη εκκίνησης. Για τη μέγιστη δυνατή ορατότητα φροντίστε να είναι συμπληρωμένο το πλυστικό υγρό στο σχετικό δοχείο περιλαμβάνοντας και αντιψυκτικό υγρό ώστε να μειωθεί η πιθανότητα παγώματος.

Σημαντικό είναι πριν ξεκινήσετε, να απομακρύνετε το χιόνι από την οροφή και τα παράθυρα καθώς αυτό μπορεί να συμβεί ξαφνικά εν κινήσει, εμποδίζοντας την ορατότητά σας, προκαλώντας ακόμα και ατύχημα. Όταν πρόκειται να ακινητοποιήσετε για ώρες το όχημα μην τραβάτε το χειρόφρενο γιατί παγώνει και δεν επανέρχεται.

Για τις περιπτώσεις που κάτι πάει στραβά φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα σετ προειδοποίησης των άλλων οδηγών (φακό, ανακλαστικό γιλέκο κ.α.) καθώς και τον κατάλληλο ρουχισμό (γάντια, αντιανεμικό μπουφάν κ.α.). Ένα συρματόσχοινο ρυμούλκησης, κουβέρτες, μπότες, καλώδια μπαταρίας και ένα φτυάρι αποτελούν αντικείμενα που όταν συμβεί κάτι έκτακτο θα χαρείτε στη σκέψη ότι μεριμνήσατε να τα έχετε μαζί σας.