Κατηγορίες

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ

ΟΔΗΓΗΣΗ ΣΕ ΧΙΟΝΙ ΚΑΙ ΠΑΓΟ

Η οδήγηση σε χιόνι και πάγο σημαίνει μειωμένη πρόσφυση. Ο μειωμένος και πολλές φορές μηδενικός συντελεστής τριβής αποτελεί την αιτία για πολλά ατυχήματα. Εδώ απαγορεύονται ο πανικός και οι απότομες κινήσεις του τιμονιού. Τα πάντα πρέπει να γίνονται απαλά και εξαιρετικά προσεκτικά, ενώ θεωρείται αυτονόητο ότι η ταχύτητα κίνησης πρέπει να είναι μειωμένη και οι αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα αρκετά μεγαλύτερες.
Οι χιονοαλυσίδες θα φανούν πολύ χρήσιμες. Τοποθετούνται πάντα στους κινητήριους τροχούς, ενώ στις περιπτώσεις 4κίνητων οχημάτων μπαίνουν στους μπροστινούς τροχούς. Απομακρύνετε -εκτός από τον πάγο και το χιόνι- τη λάσπη ή τη βρωμιά από όλα τα παράθυρα, τους εξωτερικούς καθρέπτες και τα φώτα πριν ξεκινήσετε. Όταν η θέρμανση ή και ο εξαερισμός δουλεύουν στο μέγιστο, αυτό βοηθά στο γρήγορο ξεθάμπωμα των παραθύρων και συνεπώς εξασφαλίζει καλή ορατότητα μέσα από του όχημα. Οδηγείστε προς την πλευρά τις ολίσθησης, μη φρενάρετε απότομα, αλλά, πατήστε το συμπλέκτη (αυτό θα προσφέρει στους τροχούς περισσότερη πλευρική πρόσφυση), διορθώστε την πορεία με απαλές κινήσεις στο τιμόνι και φρενάρετε μαλακά, αν χρειαστεί!

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΙΑ.. ΔΕΣΙΜΟ

Στο πρώτο χιόνι, την ώρα που οι περισσότεροι θα έχουν κολλήσει, εσείς με ασφάλεια θα συνεχίζετε το δρομολόγιό σας αν έχετε προμηθευτεί τις σωστές αλυσίδες και φυσικά γνωρίζετε τη σωστή χρήση τους. Τοποθετώντας τις απαραίτητες αντιολισθητικές αλυσίδες, το κέρδος είναι διπλό, σε ασφάλεια και στην τσέπη του αυτοκινητιστή αφού το δρομολόγιο θα γίνει κανονικά. Αυτό που στην πράξη κάνουν οι αλυσίδες είναι να «σπάνε» την επιφάνεια του χιονιού ή του πάγου και να προσφέρουν την επιθυμητή πρόσφυση στα ελαστικά του οχήματος.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Όσοι οδηγείτε σε ορεινές περιοχές ή σε χώρες με βαρύ χειμώνα, προμηθευτείτε από νωρίς τις αλυσίδες. Μην περιμένετε να σας βρει το χιόνι στο δρόμο. Ελέγξτε το βιβλίο του κατασκευαστή για τυχόν προτιμήσεις στον τύπο της αλυσίδας. Μάθετε σε ποιους άξονες μπαίνουν οι αλυσίδες και αν θα πρέπει να έχετε περισσότερα από ένα ζευγάρι μαζί σας (πολυαξονικά φορτηγά ή ρυμουλκούμενα) Με κρύα ελαστικά, ελέγξτε την πίεση πριν από την τοποθέτηση των αλυσίδων. Ποτέ μην αφαιρείται πίεση για να τοποθετήσετε τις αλυσίδες. Όσο πιο σφικτά τοποθετηθούν οι αλυσίδες στο ελαστικό τόσο μεγαλύτερη διάρκεια ζωής θα έχουν και οι αλυσίδες και τα ελαστικά.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

Κατά την περίοδο του χειμώνα τα ηλεκτρικά συστήματα (φώτα, υαλοκαθαριστήρες, θερμαντήρες) ενός οχήματος δουλεύουν. υπερωρίες και τότε η μπαταρία είναι πολύ πιθανό να παραδώσει το πνεύμα της. Πριν έρθουν οι δύσκολες μέρες λοιπόν, ελέγξτε την κατάσταση της μπαταρίας και προχωρήστε στην αντικατάστασή της εάν πλησιάζει το τέλος της ζωής της (σπάνια διαρκούν περισσότερο από πέντε χρόνια). Καλό είναι επίσης να αποφεύγετε τη λειτουργία των ηλεκτρικών συστημάτων για περισσότερο από όσο είναι απαραίτητο ενώ ειδικά κατά την εκκίνηση του οχήματος βεβαιωθείτε πως καμία άλλη συσκευή δεν είναι σε λειτουργία. Να θυμάστε πως η κυριότερη αιτία ακινητοποίησης είναι η «κλαταρισμένη» μπαταρία ενώ ακολουθούν το δυναμό (αυξημένο φορτίο στο ηλεκτρικό σύστημα), τα τροχαία ατυχήματα και ο συμπλέκτης (επιβαρύνεται η χρήση του σε χιόνι και πάγο).

Πριν ξεκινήσετε κάθε σας δρομολόγιο, φουλάρετε βενζίνη, ελέγξτε την κατάσταση και την πίεση των ελαστικών σας, ελέγξτε τα υγρά του οχήματος (μπαταρία, υγρό καθαριστήρων, φρένων κ.α.) καθώς και τη σωστή λειτουργία των υαλοκαθαριστήρων.

Στη θέση ακινησίας, εάν υπάρχει κίνδυνος παγετού τα μάκτρα πρέπει να απομακρύνονται από το παρμπρίζ για να μην κολλήσουν επάνω ενώ το μοτέρ των υαλοκαθαριστήρων πρέπει να είναι κλειστό ώστε να μην πάθει βλάβη μόλις γυρίσετε τον διακόπτη εκκίνησης. Για τη μέγιστη δυνατή ορατότητα φροντίστε να είναι συμπληρωμένο το πλυστικό υγρό στο σχετικό δοχείο περιλαμβάνοντας και αντιψυκτικό υγρό ώστε να μειωθεί η πιθανότητα παγώματος.

Σημαντικό είναι πριν ξεκινήσετε, να απομακρύνετε το χιόνι από την οροφή και τα παράθυρα καθώς αυτό μπορεί να συμβεί ξαφνικά εν κινήσει, εμποδίζοντας την ορατότητά σας, προκαλώντας ακόμα και ατύχημα. Όταν πρόκειται να ακινητοποιήσετε για ώρες το όχημα μην τραβάτε το χειρόφρενο γιατί παγώνει και δεν επανέρχεται.

Για τις περιπτώσεις που κάτι πάει στραβά φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα σετ προειδοποίησης των άλλων οδηγών (φακό, ανακλαστικό γιλέκο κ.α.) καθώς και τον κατάλληλο ρουχισμό (γάντια, αντιανεμικό μπουφάν κ.α.). Ένα συρματόσχοινο ρυμούλκησης, κουβέρτες, μπότες, καλώδια μπαταρίας και ένα φτυάρι αποτελούν αντικείμενα που όταν συμβεί κάτι έκτακτο θα χαρείτε στη σκέψη ότι μεριμνήσατε να τα έχετε μαζί σας.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΓΙΑ 4Χ4 ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΣΕ ΧΙΟΝΙ ΚΑΙ ΠΑΓΟ

Τα τετρακίνητα οχήματα υπερισχύουν έναντι των άλλων και σε συνθήκες χαμηλής πρόσφυσης όπως το χιόνι. Φυσικά και εδώ η προσοχή μας πρέπει να είναι τεταμένη και η χρήση αλυσίδων επιβεβλημένη στα δύσκολα(τροχοί διεύθυνσης-κίνησης). Το πατημένο χιόνι μετατρέπεται σε πάγο, καθιστώντας την οδήγηση ακόμα ποιο δύσκολη και επικίνδυνη. Η μηδενική πρόσφυση δεν επιτρέπει εύκολα το φρενάρισμα ή εκκίνηση σε ανηφορικό δρόμο. Θέλει πολύ μικρές ταχύτητες και αποφυγή απότομου φρεναρίσματος, ποιο ασφαλές είναι επιλέγοντας μια μικρή ταχύτητα(κοντές σχέσεις εφ όσον υπάρχουν) στο σασμάν για να έχουμε μηχανόφρενο. Όσο λιγότερο σπινάρουμε, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να κολλήσουμε.

ΠΩΣ ΝΑ ΟΔΗΓΕΙΤΕ

Είπαμε ήδη πως οδηγός χρειάζεται τέλειες συνθήκες ορατότητας όταν είναι στο αυτοκίνητο. Ο οδηγός θα πρέπει να προσαρμόσει την ταχύτητά του στις συνθήκες του χειμώνα. Όσοι οδηγούν πολύ γρήγορα, θα βρεθούν και πολύ γρήγορα εκτός δρόμου. Εάν σε στεγνή άσφαλτο ο παράγοντας της πρόσφυσης αντιστοιχεί σε 100, σε ένα δρόμο καλυμμένο με χιόνι τα ελαστικά έχουν μόνο 30% πρόσφυση.

Βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει ένα εύλογο περιθώριο ασφάλειας, ώστε να φτάσει κανείς στον προορισμό του με ασφάλεια. Οι αλυσίδες χιονιού, η προσαρμοσμένη ταχύτητα και η προσεκτική οδήγηση αποτελούν συνεπώς τα βασικά συστατικά για ένα ασφαλές δρομολόγιο.

Γενικά το να φρενάρετε πριν μπείτε στην στροφή είναι πιο ασφαλές από το να φρενάρετε πάνω στην στροφή. Όποιος μειώνει την ταχύτητά του με αυτό τον τρόπο πριν στρίψει το τιμόνι, περνά την στροφή πιο εύκολα. Όταν δεν ασκείται στους τροχούς η ροπή του κινητήρα, τότε οι τροχοί μεταδίδουν πιο εύκολα την εντολή του τιμονιού και την δύναμη αλλαγής διεύθυνσης.

Στις μέρες μας τα σύγχρονα αυτοκίνητα περιλαμβάνουν το ABS στο βασικό εξοπλισμό τους. Σε περίπτωση ανάγκης, θα πρέπει να πατήσετε γρήγορα και με σιγουριά το φρένο ώστε να καταστραφεί όσο το δυνατό περισσότερη κινητική ενέργεια. Παρόλα αυτά, το όχημα συνεχίζει να υπακούει στο τιμόνι, ώστε έχετε ακόμα την δυνατότητα να προσπαθήσετε να αποφύγετε ένα εμπόδιο όταν συνειδητοποιήσετε ότι η απόσταση πέδησης δεν επαρκεί. Για οχήματα χωρίς ABS, φρενάρισμα σε μικρά διαστήματα με το συμπλέκτη πατημένο είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να πετύχετε το καλύτερο δυνατό φρενάρισμα και να έχετε πάντα την δυνατότητα να κάνετε ελιγμούς με το αυτοκίνητο. Επίσης, είναι πιο εύκολο να ξεκινάτε σε χιονισμένους ή παγωμένους δρόμους με τη δεύτερη ταχύτητα από ότι με την πρώτη, γιατί η περιστροφή του τροχού δεν είναι τόσο γρήγορη σε αυτή την περίπτωση.

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Προβλέψτε παραπάνω χρόνο για να φθάσετε στον προορισμό σας. Διπλασιάστε την απόσταση ασφαλείας. Η παραπάνω απόσταση ανάμεσα σε εσάς και το προπορευόμενο αυτοκίνητο θα σας δώσει αρκετό χρόνο να σταματήσετε. Κρατήστε το αυτοκίνητό σας καθαρό. Το τακτικό ξέπλυμα με καθαρό νερό μειώνει τη διάβρωση που προκαλείται από τα χημικά, το αλάτι και το χαλίκι που χρησιμοποιείται για την απόψυξη των δρόμων. Προσοχή στις γέφυρες και άνω διαβάσεις. Σε αυτές τις επιφάνειες ο πάγος τείνει να σχηματίζεται γρηγορότερα, για αυτό προσαρμόστε ανάλογα την οδήγησή σας. Να βλέπετε και να σας βλέπουν. Φροντίστε την ορατότητα κρατώντας τα φώτα σας αναμμένα και το παρμπρίζ σας καθαρό. Να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε αν κολλήσετε σε πάγο ή χιόνι. Μην περιστρέφετε (σπινιάρετε) τους τροχούς σας. Αφαιρέστε το χιόνι γύρω από τα ελαστικά σας και κουνήστε ελαφρά μπρος-πίσω το αυτοκίνητό σας.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΟ ΚΟΥΤΙ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

Ιδίως για την χειμερινή οδήγηση σε απομακρυσμένες περιοχές. Προετοιμαστείτε για την περίπτωση που κολλήσετε κάπου. Για το κουτί σας χρησιμοποιήστε ένα συμπαγές δοχείο (μια βαριά τσάντα ή θήκη). Μερικά πράγματα που πρέπει να συμπεριλάβετε: φωτοβολίδες δρόμου, μάλλινες κουβέρτες, καλώδια βραχυκύκλωσης, σνακ, έτοιμες σούπες, κατσαρολικά και σύνεργα φαγητού, χοντρές κάλτσες, καπέλο, γάντια, φάρμακα, αλυσίδες ελαστικών, φτυάρι χιονιού, κερί, αναπτήρα και σπίρτα, φακό και ραδιόφωνο με καινούργιες μπαταρίες, και κάτι να διαβάσετε κατά τη μεγάλη αναμονή. Μην ξεχνάτε τα φάρμακα και τις απαραίτητες προμήθειες προσωπικών ειδών. Να διαθέτετε πάντα κουτί πρώτων βοηθειών. Εξασφαλίστε ότι το κινητό σας έχει αρκετή ισχύ μπαταρίας.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ

Το καλύτερο είναι να μην οδηγείτε με ομίχλη, αν πρέπει όμως πάρτε τα ακόλουθα μέτρα: -Ελαττώστε ταχύτητα. Αν βλέπετε φώτα πορείας ή πίσω φώτα ελαττώστε και άλλο την ταχύτητά σας. Ένας οδηγός μπορεί να οδηγεί στο κέντρο του δρόμου ή μπορεί να έχει σταματήσει ή μόλις να κινείται. Οδηγείτε με τα φώτα πορείας σας ρυθμισμένα σε θαμπό φως, ή χρησιμοποιήστε φώτα ομίχλης. Μην υπερφορτώνετε τα φώτα πορείας σας. Μείνετε μέσα στα όρια του οπτικού σας πεδίου. Μπορεί να χρειαστεί να σταματήσετε απότομα. Αν η ομίχλη είναι πολύ πυκνή, βγείτε από το δρόμο και σταματήστε. Μην οδηγείτε στα πέντε ή 10 μίλια την ώρα. Χρησιμοποιήστε τα φλας πολύ πριν στρίψετε και φρενάρετε σύντομα όταν πλησιάζετε σε στοπ για να προειδοποιήσετε τους άλλους οδηγούς.

Δεν υπάρχουν προϊόντα σε αυτή την κατηγορία.

Αλυσίδες αυτοκινήτου Αυστρίας Pewag. Οι πιο δυνατές Αντιολισθητικές αλυσίδες στον κόσμο. Πληρωμή με άτοκες δόσεις.

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ: 210-9708822, 210-9708863, 6945-720872 | ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΜΑΣ: ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ 25, ΥΜΗΤΤΟΣ 17237, ΑΘΗΝΑ